Petak, 15 Listopad 2021 10:38

U Batini održana velika vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite OBŽ

Sustav civilne zaštite OBŽ spreman za reagiranje u svim kriznim situacijama

Na prostoru Putničkog pristaništa Batina danas je održana Pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije „DUNAV 2021.“ u koju je bilo izravno uključeno 103 sudionika te 12 interventnih vozila.

Vježba je organizirana u cilju provjere trenutne sposobnosti zajedničkog djelovanja svih operativnih snaga sustava civilne zaštite u slučaju izvanrednih događaja u pograničnom području Hrvatska-Srbija, a pripremljena je u okviru Projekta "Multisektorski pristup obnovi okoliša nakon katastrofe - Zajedno smo jači (Together we stand)", koji se provodi u okviru INTERREG IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija 2014.-2020. Pri tomu je provedeno aktiviranje tri sustava; civilne zaštite, zaštite od poplava i sustava za suzbijanje iznenadnih onečišćenja i zbrinjavanja otpada, i to s obje strane granice.

Scenarij vježbe sadržavao je simulaciju požara na brodu/pristupnom platou koji je lociran na Putničkom pristaništu Batina, evakuaciju osoba na kopno, traganje i spašavanje ozlijeđenih na kopnu i iz vode, sprječavanje širenja opasnih tvari u rijeci, kao i aktivnosti u slučaju izvanrednih mjera obrane od poplava.

"Sustav Civilne zaštite mora funkcionirati posebno u kriznim situacijama kada su njihova znanja i sposobnosti neophodni. Oni se kontinuirano moraju pripremati za trenutak u kojem će pokazati kako su obučeni i opremljeni te zašto je njihova služba neophodna. Napominjem da su do sada, u svim kriznim situacijama koje su bile u proteklih nekoliko godina, poput pandemije koronavirusa, pokazali nevjerojatnu spremnost, smirenost i doraslost teškom izazovu" rekao je župan Ivan Anušić.

U vježbi su sudjelovali Stožer civilne zaštite OBŽ, Općina Draž, Ravnateljstvo CZ Osijek, Vatrogasna zajednica OBŽ (kojima su došli u pomoć vatrogasci iz Srbije), Policijska uprava Osječko-baranjska, Zavod za hitnu medicinu OBŽ, Društvo crvenog križa OBŽ, HGSS - Stanica Osijek, Radio klub Osijek, Društvo za podvodne aktivnosti Osijek, Unikom d.o.o. Osijek te Hrvatske vode kojima su s mobilnom branom i punilicom vreća s pijeskom došli u pomoć djelatnici Javnog vodoprivrednog poduzeća Vode Vojvodine. Time je ujedno promovirana i oprema koju su JPV Vode dobile kroz projekt „Together we stand“.

Kroz taj projekt - ukupne vrijednosti 2,3 milijuna kuna, a čiji je vodeći partner Unikom d.o.o. Osijek, dok su ostali partneri Osječko-baranjska županija, Udruga za kreativni razvoj Slap iz Osijeka, Autonomna pokrajina Vojvodina - Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo te Regionalna razvojna agencija Bačka - između ostalog nabavljena je i oprema za Poligon za obuku korisnika dišnih aparata koji je 1. listopada 2020. godine otvoren u Našicama, a predstavlja jedan od najsuvremenijih poligona za obuku pripadnika vatrogasnih postrojbi, ali i drugih hitnih službi u Slavoniji i Baranji.

"Zahvaljujući nepovratnim sredstvima koja smo dobili, nakon katastrofa koje se dogode, u stanju smo vratiti okoliš u prvobitno stanje. To znači da, recimo, zbrinjavamo sav otpad koji voda donese ili prirodna nepogoda koja nanese veliku štetu u ekološkom biootpadu, a biootpad pretvaramo u prirodni kompost te ga dalje plasiramo poljoprivrednim proizvođačima", kazao je Mario Turalija, direktor Unikoma.
 
Izvor: sib.net.hr